tirsdag 21. juli 2009

Klær og begravelse

Jeg skal i begravelse på torsdag. Det er ikke i min familie, det er i hans. Noen i slekta har jeg ikke møtt før, noen bare én gang. Det er første gang jeg er med ham på et av de store ritualene. Jeg har lyst til å gjøre et godt inntrykk, jeg har lyst til å være der med ham uten å føle meg keitete og dum fordi jeg bommer på kodene.

Jeg var i min første begravelse som tenåring. Jeg trodde man måtte gå i helsvart, men mamma sa at det ikke var så farlig, bare man hadde på seg noe pent og litt diskret. Ikke for mye kropp og naken hud, ikke klær som sier jeg liker gutter og fester og alt som er gøy. Det endte likevel opp med at jeg så ut som en fjorten år gammel grandtante, i svart.

Et par år senere var jeg i en ny begravelse og hun som var død ble bare femten år. Kirka var full av ungdommer i helt vanlige klær, Doc Martens og Levis 501. Lillesøsteren til hun som ble begravet hadde på seg en knallrød kåpe. Jeg følte meg dum i de svarte tanteklærne mine.

Nå har jeg funnet en fin svart kjole, passe lengde, ikke for trang, ingen pupper som velter ut. Svarte sko og svart veske har jeg. Og en liten jakke som dekker skuldrene. Eventuelt lurer jeg på om jeg er litt for pyntet, jeg føler meg kanskje litt for fin, men kan man være for pyntet i en begravelse?

Og så var det strømpebuksa. Hudfarget nå om sommeren, eller skal den også være svart?

Jeg har googlet, og jemini, det er en del meninger der ute. Jeg liker de som anbefaler perleøredobber til alt begravelsesrelatert (det har nemlig dronning Silvia gjort med stort hell) og at man skal gå til frisøren med sitt 3 cm korte lilla hår for å streite det ned.

16 kommentarer:

ogjegbare sa...

Nå viser det seg at den lille jakka muligens er for pynta, den viser midje og kan få kropp til å framstå sexy.

Ellers sies det at det er det samme om strømpebuksa er "naturlig" eller svart.

Flere meninger mottas gjerne.

Strekker sa...

Etikette er en merkelig verden! Men rådene kan være gode å ha i situasjoner hvor man føler seg usikker og gjerne vil gjøre et godt inntrykk.

Om pyntinga: Jeg har lært at man ikke skal være veldig pyntet i begravelse, fordi det er høytid, men ikke fest.

Jeg har ellers blitt fast leser av Ribbings etikettspalte (-blogg?), som Kamikaze en gang tipset om. Syns det er morsomt å lese hva folk mener om alt fra plassering i brylluper til klesanvisninger i invitasjoner. Det minner meg på at etikette faktisk handler om oppførselsnormer som betyr mye for folk.

(Ville ikke krummet et lilla hår på piggsveishodet!)

ogjegbare sa...

Takk for tipset, Strekker! Rett inn i google reader med seg.

Du har også rett i skillet mellom høytid og fest. Jeg tror den lille jakken skal byttes ut med en svart cardigan, og så gjøres hakket mer formell igjen med en nål eller noe. Tekkelig er stikkordet.

Frøken Skavlan sa...

Høres ut som du har kommet fram til noe fornuftig:)
Takk for etikettspalte-tipset Strekker!
(Og jeg slutter aldri å la meg fascinere av alt som lures på og besvares hos kvinneguiden.....)

ogjegbare sa...

Hehe, jeg koser meg også mye hver gang jeg googler meg inn der, Skavlan.

Anonym sa...

Men kommer ikke antrekket litt an på hvem som har gått bort også? Forskjellige familier og miljøer har forskjellige kleskoder i begravelser også.

ogjegbare sa...

Argh, undre, putter du skjønn oppi gryta også? Men før jeg vet hva kleskodeksen er, må jeg vel safe.

PS: Det er en bestefar, en nær én.

Anonym sa...

Hihi. Vi skal sørge for å forvirre deg totalt, ogjegbare! ;)

Gå for den hudfarge strømpebuksa du (jeg tror det uansett er lurt å unngå å være helsvart) og enten den jakka du har plukket ut eller en annen LYSERE jakke. Se an været. Dette går bra. :)

ogjegbare sa...

Da er det også enighet om hudfarga strømpebukse på twitter. Ikke noe mer å tenke på.

Så var det å finne en lysere jakke. Jeg satt fast i helsvart, men jeg tror litt lysere blir fint.

Ondekvinner sa...

Man må absolutt unngå mafia-begravelse assosiasjoner. (Tenk helsvart og ettersittende med stoore svarte solbriller). Ellers er knallfarger bare lov for de aller nærmeste pårørende. Vet ikke helt hvorfor, men de har lissom lov til å markere noe. Alle andre bør gå i ett med tapetet.

ogjegbare sa...

Takk for sopranospåminnelsen, ondekvinner.

Nå ble det likevel svart cardigan, men den er veldig enkel og fin. Det blir ikke solbriller, det hjelper kanskje mafiamessig.

Stranger sa...

Husk bare at Magdalena Ribbings råd er tilpasset Sverige og ofte er kremt *hakket* for høytidelige for oss bonniser. Takk og lov. Høres ut som du har landa på gode valg.

ogjegbare sa...

Ja, Ribbing var streng! Blir kanskje mer underholdning enn praktisk hjelp derfra. Men gøy!

Nå er antrekket pakket i kofferten, og jeg må også huske på at de fleste kommer til å tenke mer på han som er død enn hva jeg har på meg.

Anonym sa...

Jeg venter i spenning på oppdatering. Var det suksess å crowdsource påkledningen?

ogjegbare sa...

Det gikk veldig fint, undre. Jeg har tro på gruppearbeid.

Det var litt vanskelig å sammenligne seg med de andre, siden snittalderen var 75 år. Men jeg følte meg vel.

Anonym sa...

Flott! Når du følte deg vel er mission accomplished! :)