lørdag 20. september 2008

Taushetsplikt? No problem

En venninne av meg kom i snakk med en fyr. Hun er psykolog, og han spurte om et eller annet - muligens om hun kjente den eller den som hadde vært innom avdelingen der hun jobber. Min venninne forklarte at hun ikke kunne svare på slike spørsmål, at hun hadde taushetsplikt. Det gjorde ikke noe, svarte han. Han jobbet nemlig i forsvaret og hadde taushetsplikt, han også.

Så det går altså en fyr rundt, som i større eller mindre grad har med rikets sikkerhet å gjøre, og ikke har fått dette med taushetsplikt helt på plass.

Hvis dette mot formodning er litt uklart for flere: Det er altså ikke sånn at det finnes én taushetsplikt, og at alle som har taushetsplikt kan snakke med hverandre om det de har taushetsplikt om.

Hvis du jobber som lege, kan du ikke fortelle Kari om den pinlige klamydiaen til kona til ordføreren, selv om Kari er helsesøster på ungdomsskolen, og har taushetsplikt på sin jobb, hun også.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Haha. Vel, dette kunne jo vært muligheten til å få ut litt sensitiv informasjon om forsvaret, med bare litt nøye forstilte uttalelser om ens egen situasjon, så klart. Uten å avsløre noenting underlagt taushetsplikt, så klart.

ogjegbare sa...

Ja, det har du rett i! Hvorfor tenkte jeg ikke på det? Eller, hvorfor gjorde ikke hun det? Viktig å plassere ansvar der det hører hjemme.