torsdag 11. desember 2008

Bruce Davidson var på sirkus

Det er vel bildene fra en sliten gate i Harlem, East 100th Street, Davidson er mest kjent for. Men det var på sirkus han så dvergen som også var klovn.

Jeg er veldig fascinert av showbizdverger. Eller kortvokste, heter det vel. Vertically challenged. Det er liksom de samme skuespillerne som går igjen i tv-serier og filmer. Hvordan føles det å alltid måtte ha den rollen. Den lille. Aldri noe annet. Være så lite selvhøytidelig at vi synes det er greit å le.


Bruce Davidson fulgte Clyde Beatty Circus noen uker i 1958,
sirkuset hadde slått opp teltet sitt rett utenfor New York.

Han var 24 år gammel, bodde i en ettroms i Greenwich Village,
der hadde han en halvdød plante, en madrass på gulvet og kombinert kjøkken/mørkerom. Alt er vel egentlig kombinert i en ettroms.
Men han hadde en rød lyspære i kjøleskapet, da kunne han spise mens han framkalte bilder.


Og dette er Jimmy Armstrong, men på sirkusplakatene het han bare "Little Man". Bruce Davidson fotograferte andre ved sirkuset også, men kom alltid tilbake til Jimmy. Og jenta som red på elefanter, men det var fordi han var litt forelsket i henne.
Det er fint at han sier at han var litt forelsket. Jeg ser jo det.


Bruce er på fornavn med Jimmy når han skriver om ham, og jeg er på fornavn med Bruce nå. Han hang bare rundt sirkuset i noen uker, men de ble venner. Bruce likte at Jimmy bare lot ham fotografere, at han ikke gjorde seg til, klovnet seg til. At Jimmy skjønte at det ikke var kostymene, sminken eller komikken Bruce var ute etter.

Bruce ga Jimmy et kamera i avskjedsgave. Jimmy reiste videre, men sendte ham reiseruta til sirkuset, og Bruce ringte til politiet der sirkuset befant seg, sa at han hadde en viktig beskjed til dvergen, politiet kjørte ut, ga beskjeden, Jimmy ringte. Jeg ser for meg at Jimmy tok en sigg og ringte. Sånn var det før mobiltelefonen.


Jimmy sa til Bruce at han var hans beste venn. Jimmy giftet seg (med en dame som ikke var dverg, men ikke særlig høy heller. Lurer på akkurat hvor høy hun var, det skriver ikke Bruce noe om).

Men Bruce og Jimmy så hverandre aldri igjen, de mistet kontakten.


Dette bildet liker jeg best. Den store frakken. Måten han ser opp på. Den andres silhuett.


Men det gikk bra med Jimmy. Han var til og med på The Ed Sullivan Show. Og Bruce giftet seg med en annen jente på noen andre elefanter, de møttes på Duffy Circus i Irland i 1967.

Bildene er skeive fordi jeg har slurvefotografert herfra.

Ingen kommentarer: