lørdag 6. desember 2008

DETTE er den farligste haien

Og nei, det er ikke hvithai, ikke oksehai, ikke tigerhai, i hvert fall ikke hammerhaien, stakkars. Hvorfor har den så dårlig rykte forresten, i statistikken over angrep på mennesker er den jo knapt med? Det er vel som med jenter på små steder som ligger med opptil flere de ikke er kjæreste med, evig eies kun et dårlig rykte.
Men tilbake til hai.

For nei igjen, det er ikke the usual suspects. Det er den her som er farligst. Oceanic whitetip shark, som du selvfølgelig ikke forveksler med whitetip reef shark. Den skal ikke få skylda.

For oceanic whitetipen står for flere angrep på mennesker enn noen annen haiart tilsammen. Og så har folk knapt hørt om den. Jeg tror den heter hvitfinnehai eller hvittipphai på norsk, men det ville ikke forundre meg om vi også kaller whitetip reef shark for det samme.

Se så forskjellige de er:


Oceanic whitetip


Whitetip reef shark

men slapp av, snart er den borte
Hvis du synes denne haien høres veldig skummel ut, kan du snart slappe av. Fordi den har så store finner er den prima for haifinnesuppe, en suppe som går for å være en delikatesse,
men som må tilsettes hønse- eller kjøttbuljong for å smake noe.

Haifinnesuppe er eksklusivt, dyrt, elsket av en voksende asiatisk middelklasse, og bør stå på menyen i et kinesisk bryllup. Det blir en del bryllup, det. Og så skal det være så sunt, haier blir jo aldri syke. Feil. De får kreft de også. Egentlig bør du ikke spise hai i det hele tatt, de er visst fulle av kvikksølv som vi har forurenset havet med. Oh, the irony.

Så i stedet for å møte en av these bad boys i vannskorpa, kommer de kanskje vaskende opp på stranda i stedet. Død og uten finner. For fiskerne vil ikke ha mer, hvorfor dra på kjøtt de knapt får penger for, når de kan fylle båten med verdifulle finner, de drar haien over ripa, skjærer av alt som stikker ut, og dumper den ut i havet igjen. Så synker den ned mot bunnen, svømme kan den jo ikke lenger, ligger der noen minutter, dør. Kanskje dør haien før den når bunnen, det kommer vel an på hvor dypt det er.


Jeg blir sint av meningsløs slakting, der man kaster 98% av dyret, og det man faktisk tar, ikke er noe man trenger. Jeg liker å ha hai i havet som jeg kan være redd for. Og hvis jeg skal se bort fra meg og mine behov, er jeg åpen for at haier også har en eller annen slags funksjon i økosystemet.

Så hvorfor fortsetter vi å drepe? De som allerede fisker, lovlig eller ulovlig, stopper ikke hvis man forklarer at de fjerner sitt eget levebrød. Nei. De sier pokker, vi må forte oss å ta mest mulig finner mens det fortsatt er hai.


Haiens problem er at den ikke er søt. At den ikke er panda. Alle liker panda. Kanskje hadde det vært annerledes om vi så alle kadavrene. I stedet ligger de på bunnen, der vi ikke kan se. Sammen med all den andre dritten vi tror vi kvitter oss med.

Overdriver jeg?
I 2004 skrev forskning.no at det ikke er helt enkelt med pålitelige tall om hai, siden vi ikke er så opptatt av dem. Man tror at enkelte haibestander har blitt redusert med 90 prosent siden 50-tallet.

Man vet at det finnes 90 prosent færre hammerhai i dag enn det gjorde i 1988.


Og oceanic whitetips?
De var en gang en av verdens vanligste haier.
Nå er de nesten forsvunnet.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Stakkars haiene! Som en pasjonert Discovery-seer så er jeg også glad i hai. De har riktignok vært litt kjipe på sine Shark-weekends i det siste, men de har ellers vært forbilledlige i å forsvare haien. Og jeg vil gå i protestmarsj mot haifinnesuppe, kjenner jeg. Nå får pandaen klare seg sjæl en stund. De har jo fått porno i dyrehagen og all slags, så det er jo ikke akkurat synd på dem lenger. Nei, nå blir det hai for meg. Kanskje Mette Marit vil være høy beskytter?

ogjegbare sa...

Jeg er også helt inne i haifinnesuppeprotestmarsjmodus. Låt dom andra sköta panda og sibirsk tiger, jeg må redde haien. Det er jo helt forferdelig! Hvert år tar vi livet av mellom 100 og 200 millioner haier. Hvert år!! Det er jo helt sinnssykt.

Anonym sa...

Og så er de jo ikke så farlige, stakkars. Det er vel flere som blir skadet av å løpe rundt i Pamplona hvert år som noen idioter enn som noengang har blitt skadd av hai. Men det skal jo sies, haiangrep er så vidunderlig spektakulært. Men det betyr da ikke at vi kan ta finnene deres bare fordi vi har lyst på vond suppe, vel? Jeg er rystet langt inn i sjelen.

Kathleen sa...

Å, nei, så trist! Jeg har alltid vært glad i haier, selv om de ikke er panda-søte.

ogjegbare sa...

idaho: Jeg er også rystet. I Sharkwater, dokumentarfilm om shark finning, intervjuer filmskaperen sjefen for et av de største haifinneselskapene:

- When God puts food on planet we must eat it.
- Shark is evil enemy. It will eat you!

Hjelp.

Kathleen: Ja, det er helt forferdelig.

Anonym sa...

haiene er er de styggeste skapningene i havet. De bør drepes alle sammen. Gjør ingen ting at de skjæres i biter og slippes levende uti igjen for å dø.

Anonym sa...

Så utrolig respektløst av deg, "anonym" å si noe slikt! Haiene fortjener ikke et dårligere liv enn deg, hva hadde du gjort om andre hadde slengt slik dritt til deg?
Når det kommer til dette innlegget, er jeg helt enig med deg Ogjegbare. Har aldri hørt om denne haisorten før engang. Synes det er helt forferdelig at vi skal drepe haier, de plager oss ikke med mindre vi plager dem. Mange mennesker må lære seg å respektere. Haifinnesuppe er noe jeg aldri kommer til å smake, og at vi skal drepe for en suppe, og alt annet for den slags skyld, er helt ubegripelig.
Haien bør være fredet.
- Cathrine